sobota, 3 listopada 2012

Deser z gruszkami i serkiem mascarpone

Pełna improwizacja :) Chodziło za mną coś słodkiego, więc ze składników, które akurat miałam w domu powstał taki oto deser:




Składniki na 6 porcji:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • 6 połówek gruszek williamsa z puszki
  • 100g herbatników
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 6 czekoladowych patyczków (opcjonalnie)
 Śmietankę ubijamy, dodając pod koniec ubijania 1 i 1/2 łyżki cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy na niskich obrotach robota lub mieszamy łopatką.

Herbatniki kruszymy. Każdą polówkę gruszki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na plasterki.

Na dno niedużej szklanki lub pucharka wsypujemy łyżkę pokruszonych herbatników. Na to kładziemy czubatą łyżkę serka mascarpone i przykrywamy, lekko dociskając, kawałkami gruszki (1/4 gruszki na warstwę). Wsypujemy kolejną łyżkę herbatników, przykrywamy serkiem mascarpone oraz kawałkami gruszki. Każda porcję dekorujemy wyciśniętym ze szprycy serkiem mascarpone oraz przełamanym na pół czekoladowym patyczkiem. Podajemy schłodzone.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)