piątek, 12 października 2012

Warzywna zupa-krem z grzankami


Coś prostego i szybkiego w wykonaniu. W sam raz na rozgrzanie w jesienne chłodne dni. Do wykonania zupy można wykorzystać zarówno świeże warzywa , jak i gotową mrożoną mieszankę. Gdy używamy warzyw mrożonych zupa powstaje naprawdę błyskawicznie, choć i przy użyciu świeżych nie musimy długo czekać na smakowity efekt. Moje niezbyt warzywno-jedzące dzieci zajadały ją, aż im się uszy trzęsły.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • po kilka różyczek brokuł i kalafiora
  • zielony groszek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2-3 łyżki masła do podduszenia cebuli
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1-2 liście laurowe
  • kilka kromek bułki lub chleba do wykonania grzanek (mogą być lekko czerstwe)
  • 2-3 łyżki śmietanki do dekoracji
Marchewki kroimy w talarki, ziemniaki w nieduża kostkę. Różyczki brokuła i kalafiora rozdzielamy na mniejsze kawałki.

W garnku zagotowujemy 1 litr wody, wrzucamy ziele angielskie pieprz, liść laurowy, marchewkę i ziemniaki i gotujemy około 15-20 minut (marchewkę możemy wrzucić około 5 minut wcześniej niż ziemniaki).

Cebulę kroimy na pół-talarki,  czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy 2-3 łyżki masła (dodatek odrobiny oleju zapobiegnie paleniu się masła), na którym podduszamy cebulę razem z czosnkiem.

Gdy cebula zmięknie wrzucamy ja do gotującego się bulionu razem z resztą warzyw i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i  miksujemy wszystko blenderem do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, podgotowujemy jeszcze 2-3 minutki.

W tzw. międzyczasie bułkę lub chleb kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zrumienienia.

Naszą zupę krem dekorujemy niewielką ilością śmietany, posypujemy gotowymi grzankami i podajemy :)





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)