Kolejna szybka i pożywna zupka, w sam raz na jesienne chłody.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- puszka pomidorów
- 600ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
- makaron (opcjonalnie)
Marchewki obieramy i kroimy w pół talarki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone marchewki i podduszamy około 5 minut. Gdy lekko zmiękną zalewamy 600ml bulionu warzywnego o gotujemy około 15 minut. Wrzucamy pomidory z puszki i miksujemy całą zawartość garnka na jednolitą, kremową zupę. Gotujemy jeszcze 3-4 minutki i podajemy. Zupa dzięki zmiksowaniu wszystkiego jest dosyć gęsta, a tym samym sycąca. Możemy jednak podać ją np. z grzankami lub makaronem. U nas była tym razem w wersji z kokardkami.
Jeśli macie w domu dzieci niekoniecznie lubiące warzywa, to takie zupy-kremy są świetnym sposobem na przemycenie ich. Moje chłopaki zupy lubią, ale z warzywa często zostają w talerzach. A ten sposób zjadają wszystko ze smakiem. Co nie znaczy, że zupa jest tylko dla maluchów. Dorosłym też na pewno zasmakuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)