poniedziałek, 15 października 2012

Pomidorowa zupa krem (II)


Kolejna szybka i pożywna zupka, w sam raz na jesienne chłody.

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • puszka pomidorów
  • 600ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz
  • makaron (opcjonalnie)
Marchewki obieramy i kroimy w pół talarki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone marchewki i podduszamy około 5 minut. Gdy lekko zmiękną  zalewamy 600ml bulionu warzywnego o gotujemy około 15 minut. Wrzucamy pomidory z puszki i miksujemy całą zawartość garnka na jednolitą, kremową zupę. Gotujemy jeszcze 3-4 minutki i podajemy. Zupa dzięki zmiksowaniu wszystkiego jest dosyć gęsta, a tym samym sycąca. Możemy jednak podać ją np. z grzankami lub makaronem. U nas była tym razem w wersji z kokardkami.



Jeśli macie w domu dzieci niekoniecznie lubiące warzywa, to takie zupy-kremy są świetnym sposobem na przemycenie ich. Moje chłopaki zupy lubią, ale z warzywa często zostają w talerzach. A ten sposób zjadają wszystko ze smakiem. Co nie znaczy, że zupa jest tylko dla maluchów. Dorosłym też na pewno zasmakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)