poniedziałek, 10 września 2012

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym


Proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na lekki, ale jednocześnie pożywny obiadek.




 Składniki:
  • 400g piersi z kurczaka
  • ok 50ml śmietanki
  • świeże warzywa sezonowe lub mrożona mieszanka
  • sól, pieprz, zioła do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1-2 łyżeczki  mąki do zagęszczenia

Piersi z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy na niewielką ilość rozgrzanej w dużym rondlu oliwy, solimy i krótko podsmażamy ze wszystkich stron. Gdy już wszystkie kawałki są obsmażone (ale nie przyrumienione) wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i świeżymi lub suszonymi ziołami, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut.

W tzw. międzyczasie gotujemy makaron lub ryż.

Gdy wszystkie warzywa ładnie zmiękną zawartość rondla posypujemy mąką (można mąkę rozmiesza w niewielkiej ilości wody, ale ja posypuję równomiernie cienką warstwą mąki prosto z siteczka), dolewamy wody, żeby uzyskać odpowiednią ilość sosu. Wszystko szybko mieszamy aby uniknąć utworzenia grudek z mąki. 

Do 50ml śmietanki wlewamy 2-3 łyżki gorącego sosu (ma to na celu zahartowanie śmietany). Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do rondla, mieszamy. Wszystko dusimy razem jeszcze chwilę, doprawiając jeśli jest to konieczne.

Podajemy z ryżem lub makaronem

1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)