czwartek, 31 maja 2012

Zupa szczawiowa

 Jako dziecko jej nie znosiłam a teraz jest jedną z moich ulubionych :) Gdy rozpoczyna się sezon na szczaw moja mama jego nadmiar wekuje (uprzednio odpowiednio przygotowany) w niedużych słoiczkach. Jeden z tych słoiczków miałam jeszcze w spiżarce i dziś właśnie wykorzystałam.



Składniki:
  •  ok 2 litrów bulionu (ja ugotowałam bulion na wieprzowinie i włoszczyźnie, z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego)
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • słoiczek szczawiu (*)
  •  śmietana do zabielenia (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • jajka
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 15-20 minut. Gdy już ziemniaki będą miękkie (**) dodajemy po trochu szczaw (najlepiej mieszając w chochli z niewielką ilością bulionu.) aż zupa będzie lekko kwaśna. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Do talerzy wkładamy po jednym pokrojonym na ćwiartki jajku. Zalewamy zupą, zabielamy niewielką ilością śmietany i podajemy.

Smacznego :)


 (*) Jeśli mamy świeży szczaw siekamy go drobniutko i podsmażamy na maśle
(**) Szczaw dodajemy dopiero jak ziemniaki są miękkie. Jeśli zrobimy to wcześniej kwas szczawiowy obecny w szczawiu spowoduje, że ziemniaki nie dogotują się i pozostaną twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony po sobie ślad:)